Пропозиції КП “Шляхрембуд” щодо ремонту доріг у Сумах у 2022 році

Директор КП «Шляхрембуд» ОЛЕКСАНДР ВЕГЕРА подав на розгляд депутатів Сумської міської ради та міського голови Сум свої пропозиції щодо середнього та дрібного ремонту доріг на території Сумської міської ТГ у 2022 році.

До переліку ввійшли об’єкти, які були розпочаті раніше та не завершені, а також ті, що не ремонтувалися вже багато років і їх стан на сьогодні вкрай незадовільний.

Звичайно, доріг, які потребують ремонту, в обласному центрі набагато більше, але, нажаль, фінансування, що виділяється з бюджету громади на ремонт доріг, – вкрай обмежене. Навіть цей невеликий перелік перевищує  видатки на поточний ремонт доріг, заплановані у проєкті бюджету Сумської громади на 2022 рік. Тож що залишиться у переліку після прийняття бюджету – наразі невідомо.

Нагадаємо, що на 2021 рік департамент інфраструктури міста обрахував потребу та провів тендер на послуги з поточного ремонту вулично-дорожньої мережі та штучних споруд  на території Сумської міської ТГ на суму 150 млн. грн.  Фактичні ж видатки за рік склали 91,4 млн. грн. (з них 4,6 млн. грн. – субвенція з державного бюджету на ремонт дороги до нового садочка в 12-му мікрорайоні), що в півтора рази менше обрахованої замовником потреби.

У той же час у проєкті бюджету Сумської громади на 2022 рік на поточний ремонт доріг передбачено лише 75 млн. грн. Ураховуючи збільшення собівартості послуг через здорожчання витратних матеріалів, паливно-мастильних матеріалів, природнього газу, збільшення мінімальної заробітної плати тощо, очевидно, що такого об’єму фінансування вкрай недостатньо навіть для того, щоб закінчити розпочаті об’єкти. Не кажучи вже про інші, які не ремонтувалися багато років і перебувають у критичному стані.