Чому в Сумах не розпочинається ремонт доріг

До КП «Шляхрембуд» починають надходити численні звернення та скарги від сумчан щодо поганого (а подекуди – відверто аварійного) стану доріг в обласному центрі, запитання щодо початку ремонту, прохання ліквідувати ями та вибоїни на тій чи іншій вулиці тощо.

Дійсно, погодні умови в цьому році дозволяють розпочати ямковий (аварійний) ремонт доріг набагато раніше, ніж зазвичай. І в багатьох містах України дороги вже почали приводити до ладу після зими. Але в Сумах КП «Шляхрембуд» наразі не може приступити до дорожніх робіт із незалежних від підприємства причини та обставин.

Слід зауважити, що на сьогодні в обласному центрі склалася без перебільшення критична ситуація з організацією та фінансуванням поточного ремонту доріг, і КП «Шляхрембуд» ніяк не може на неї вплинути.

По-перше, з незрозумілих причин замовник – департамент інфраструктури міста Сумської міської ради – занадто пізно оголосив тендер на поточний ремонт вулично-дорожньої мережі та штучних споруд на території Сумської міської ТГ у 2022 році. Оскільки тендерна процедура займає близько двох місяців, закупівля послуг на поточний рік зазвичай проводиться наприкінці минулого, щоб з настанням сприятливих погодних умов підприємство-переможець, з яким укладено договір, могло відразу ж приступити до роботи.

Так, наприклад, тендер на ремонт доріг у 2021 році було оголошено 12 листопада 2020-го, договір з переможцем (КП «Шляхрембуд») було укладено вже 6 січня. Натомість у цьому році департамент розпочав тендерну процедуру тільки 25 січня. Тож виконавець робіт з поточного ремонту доріг у Сумах у 2022 році буде визначений у кращому випадку тільки наприкінці березня.

По-друге, станом на сьогодні фінансування на поточний ремонт доріг у бюджеті Сумської міської ТГ узагалі не передбачене (лише 5 млн. грн. на поточне обслуговування світлофорів). І це – безпрецедентний випадок для обласного центру.

Нагадаємо, що останні два роки на ремонт доріг виділялося по 75 млн. грн., і навіть цих коштів було замало, враховуючи стан доріг у місті. Чи розглядатимуть депутати Сумської міської ради питання про виділення коштів і коли це станеться – наразі невідомо.

Таким чином, ще як мінімум місяць ремонт доріг у Сумах не розпочнеться. А далі все буде залежати від результатів тендеру і фінансування.

У зв’язку з усім вищесказаним, вкотре нагадуємо мешканцям громади:  КП «Шляхрембуд» надавало й можливо надаватиме послуги з поточного ремонту вулично-дорожньої мережі та штучних споруд на території Сумської міської ТГ як підрядна організація, за результатами відповідних тендерних процедур. Тобто підприємство є лише виконавцем і не несе відповідальності за халатність чи бездіяльність посадових осіб виконавчих органів і депутатів Сумської міської ради. Так само як не визначає перелік об’єктів, які підлягають ремонту, об’єми робіт та їх специфікацію, терміни виконання, розмір фінансування тощо.

Тому з усіма питаннями (скаргами, претензіями, вимогами) щодо ремонту доріг мешканці Сумської міської територіальної громади можуть звертатися до:

департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради;     

міського голови м. Суми;

заступника міського голови з питань ЖКГ;

депутатів Сумської міської ради (зокрема до профільних депутатських комісій – планово-бюджетної та з питань ЖКГ).