Чи вдасться в 2022 році відремонтувати у Сумах проспект ім. М.Лушпи та закінчити вул. Харківську?

У 2022 році Сумщина отримає від держави майже мільярд гривень на ремонт та будівництво доріг.  

Відповідно до проекту закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік» (№6000 від 15.09.2020), субвенція з державного бюджету, яка надається місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, запланована у сумі 23,14 млрд. грн.

Для Сумської області, зокрема, передбачено 903,8 млн. грн. Скільки з них отримає Сумська міська територіальна громада і, зокрема, обласний центр – поки що невідомо.

Читати також: У Сумах оголошено тендер на утримання вулично-дорожньої мережі та штучних споруд у 2022 році

Нагадаємо, що рішення про розподіл коштів субвенції в межах регіону (на які саме об’єкти та скільки коштів виділити) приймається вже на рівні обласної державної адміністрації, а саме – розпорядженням голови ОДА.

У поточному році Суми сподівалися отримати щонайменше 90 млн. грн. на ремонт проспекту ім. М.Лушпи та вул. Прокоф’єва. Зрештою отримали лише 25 млн. грн. на пр. М.Лушпи на умовах 50% співфінансування з бюджету громади.

Але й ці кошти освоїти не вдалося: через необхідність змінити замовника робіт (з департаменту інфраструктури Сумської міської ради – на ДП «Дороги Сумщини») довелося проводити повторну тендерну процедуру, яку було оголошено тільки наприкінці серпня й досі не завершено.  

Читати також: КП «Шляхрембуд» вдруге виграло тендер на ремонт проспекту ім. М.Лушпи у Сумах

Окрім того, чекає на закінчення ремонту одна з основних автомагістралей Сум – вул. Харківська, яку було часткового зроблено в 2020 році. Кошти на завершення робіт по цьому об’єкту в поточному році так і не були виділені ані з державного, ані з місцевого бюджету.  

Тож залишається сподіватися, що в 2022 році з більш ніж 900 млн. грн. державної дорожньої субвенції Сумська громада все ж таки отримає кошти хоча б на вищезгадані об’єкти.